Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Τελικά οι βάσεις ίσως να μην κάνουν καλό στην υγεία και τη ζωή μας!


Αρκετή δημοσιότητα έχει λάβει τις τελευταίες μέρες, ρεπορτάζ που αναφέρεται στις επιπτώσεις της λειτουργίας των νατοϊκών βάσεων και ειδικότερα στη Σούδα. Τοπικά μέσα αλλά και μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας αναπαράγουν τη μελέτη αυτή, που βασίστηκε στις αποκαλύψεις του Reporters United, ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογραφίας.


Ανάμεσα στις εκατοντάδες εστίες μόλυνσης, είναι και οι βάσεις στη Σούδα, το διαμάντι της Μεσογείου όπως έχουν αναφέρει πολλάκις τα στελέχη των Αμερικάνων, που γιγαντώνονται και επεκτείνουν το εύρος και τη δράση τους. Όπως αναφέρεται, τα αιώνια χημικά που συγκεντρώονονται (PFOS, PFAS) αλλά και το TCE που σωρεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα είναι άκρως επίκίνδυνα και επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Εδώ θα μπορούσε να προσθέσει κανείς πολλά παραπάνω. Τα απόβλητα των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων που έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους. Τις βολές Patriot και τις συχνές διεθνείς πολεμικές ασκήσεις στον κόλπο και τριγύρω. Τις υπερπτήσεις και την ηχορρύπανση που τις συνοδεύει. Την ακτινοβολία των ραντάρ και των διάφορων συστημάτων τους. Αυτά χωρίς να μπαίνει στην εξίσωση η δημιουργία του δεύτερου Ναυστάθμου στον κόλπο, άμεσα συναρτώμενος και με την λειτουργία της βάσης.


Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βεβαίως, τι ενεργοποίησε τα διάφορα ΜΜΕ και αναπαρήγαγαν ένα μέρος από τους κινδύνους που φορτώνει η λειτουργία των βάσεων στους λαούς που υφίστανται την παρουσία τους στους τόπους τους. Πάντως το σίγουρο είναι, πως δεν λειτουργούν με βάση την αγωνία και τα συμφέροντα του λαού μας, ιδιαίτερα όταν αποκρύπτεται συστηματικά μια βασική πτυχή του ζητήματος. Ο μαγνήτης ολέθρου, η παραπέρα εμπλοκή στον πόλεμο, στα σχέδια των ΗΠΑ ΝΑΤΟ, η μετατροπή όλης της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο και κατ επέκταση η όποια αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, διαδήλωση, παρέμβαση, αναφορά. Ιδιαίτερα όταν πάμπολλες φορές διαφημίζονται κιόλας, με την θερμή υποδοχή που απολαμβάνουν αεροπλανοφόρα, στελέχη των ΗΠΑ, αφού αποτελούν την ''προστασία'' μας.


Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις λοιπόν, αλλά τα δημοσιεύματα και τα εκτενή ρεπορτάζ δεν αποτελούν διέξοδο για το λαό από την εμπλοκή, τους υγειονομικούς κινδύνους, από τους ιμπεριαλιστές φονιάδες και την αστική μας τάξη που βαθαίνει την εξάρτηση. Η διαπίστωση ότι οι μελέτες και οι καταγγελίες πετιούνται στους νατοικούς κάδους σκουπιδιών ή ότι οι ντόπιες αρχές δεν νομιμοποιούνται να διενεργήσουν οποιοδήποτε έλεγχο του πλαισίου λειτουργίας των βάσεων, είναι άλλη μια ''ισχυρή απόδειξη'' του προφανούς.


Δεν εκπλησσόμαστε. Η συχνότερη και ολοένα και πιο ξεδιάντροπη παρουσία στων πεζοναυτών στην πόλη μας, οι τραμπουκισμοί και οι ξυλοδαρμοί αλλά και ο αέρας που τους δίνεται, μας υπενθυμίζουν με θλιβερό τρόπο την αδυναμία μας. Την υποχώρηση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος όχι μόνο τοπικά, όχι πανελλαδικά, αλλά παγκόσμια. Τους αρνητικούς συσχετισμούς για την εργατιά και το λαό, που υφίσταται τη βαρβαρότητα του συστήματος. Ακρίβεια, φτώχεια, επίθεση στα δικαιώματα, απαξίωση της ζωής μας, πολεμική εμπλοκή. Δεμένα μας τα φορτώνουν, δεμένα και μεις θα τα αντιμετωπίσουμε βρίσκοντας κάθε φορά την αιχμή που κινητοποιεί το λαό. Πάλη για αυξήσεις, καμία εμπλοκή έξω οι βάσεις κι οι Αμερικανοί! 

 

Πρωτοβουλία Αντίστασης 21/3/2023

  https://agonaskritis.gr/%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1/

 

 https://www.news247.gr/sunday-edition/aionia-molynsi-kai-vaseis-sti-soyda-mporoyn-oi-ellinikes-arches-na-prochorisoyn-se-elegchoys.9975515.html

 

 https://www.zarpanews.gr/quot-aionia-molynsi-quot-kai-vaseis-sti-soyda-mporoyn-oi-ellinikes-arches-na-prochorisoyn-se-elegchoys/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου