Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Παράπλευρες … ..προσδοκίες υπερεκμετάλλευσης



Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και ο υπουργός Κικίλιας σε επικοινωνία με τον πρέσβη της Ουκρανίας με απόλυτο κυνικό τρόπο είπε: ¨Πέρυσι στον κλάδο του τουρισμού είχαμε 50000 θέσεις εργασίας που δεν καλύφτηκαν. Θα μπορούσαν να καλυφθούν από Ουκρανούς πρόσφυγες»!!

Την ίδια «ανθρωπιστική» θέση έκφρασε τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία ο υφυπουργός μετανάστευσης της Μ. Βρετανίας, που δήλωσε ότι « θα δεχόμαστε Ουκρανούς πρόσφυγες, αν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια»!

Στις αρχές Φλεβάρη οι ξενοδόχοι της Κρήτης αναδείκνυαν την «έλλειψη» εξειδικευμένου προσωπικού για τη νέα σαιζόν. Έκρυβαν βέβαια αυτά που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι :τα εξοντωτικά ωράρια, τη μετατροπή των εργαζομένων σε πολυεργαλεία με τη συνεχή εναλλαγή πόστων εργασίας μέσα στην ίδια μέρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους καθηλωμένους μισθούς, και ταυτόχρονα τα πανάκριβα ενοίκια που καλούνται να πληρώνουν, αφού πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης κατοικίας για να εργαστούν.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κεφάλαιο δεν χάνει ευκαιρία! Η υποκρισία τους και ο λεγόμενος «ανθρωπισμός» τους είναι το προπέτασμα για την υπερεκμετάλλευση των κατατρεγμένων όπως και των ντόπιων εργαζομένων. Απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχει δείξει το πιο φρικαλέο πρόσωπο του. Χιλιάδες οι πνιγμένοι στη Μεσόγειο, την ίδια ώρα που χώρες σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία έκλειναν τα σύνορα τους και χτυπούσαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα τους πρόσφυγες, ενώ ακόμη και σήμερα που όλοι δηλώνουν «αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία» , κάνουν διαλογή προσφύγων στα σύνορα όπως κατήγγειλαν δημοσιογράφοι αλλά και κυβερνήσεις χωρών από την Αφρική. Στη χώρα μας δεν μπορούν να κρυφτούν οι επαναπροωθήσεις αλλά και οι βάρβαρες συνθήκες εργασίας στη Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές, οι ξυλοδαρμοί και δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων επειδή ζήτησαν να πληρωθούν για την εργασία τους Δεν είναι και πολύ μακρινές οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, ότι δεν είναι πρόσφυγες όσοι φεύγουν από το Αφγανιστάν που έχει ερημώσει η δεκαετής κατοχή από του Αμερικανο-νατοϊκούς.

Οι δηλώσεις Κικίλια ,αλλά και η πρόσφατη συνεργασία με την Κυβέρνηση του Μπαγλαντές για εποχιακούς εργάτες αποσκοπούν στη δημιουργία όρων υπερεκμετάλλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Θέλουν να μετατρέψουν τους πρόσφυγες σαν πολιορκητικό κριό για παραπέρα ξεζούμισμα και των ντόπιων εργαζομένων. «Οποιανού δεν του αρέσει…δρόμο…υπάρχουν και οι πρόσφυγες»

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας μπροστά στη φρίκη του πολέμου πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος στους Ουκρανούς πρόσφυγες, όπως και στους πρόσφυγες από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Ιρακ και σε κάθε κατατρεγμένο.

Να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρώτα απ’ όλα :

• Δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα για να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστές από την Ουκρανία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑ), για να μην συμμετέχει η χώρα μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ( με τη χρήση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων, την αποστολή πολεμικού υλικού).

•Καταγγέλλοντας την υποκρισία και την απανθρωπιά του συστήματος και των κυβερνήσεων του. Του συστήματος της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της υπηρέτησης των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων.

• Με τους κοινούς αγώνες με τους πρόσφυγες και μετανάστες για εργασία και ζωή με δικαιώματα.

Χανιά,7-3-2022

Γεωργία Θάνου

Μέλος της

Πρωτοβουλίας Αντίστασης

 https://www.haniotika-nea.gr/parapleyres-prosdokies-yperekmetalleysis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου